zaterdag 26 november 2011

Criminelen (3)

Iemand is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. En dat moet dan door een rechter worden uitgesproken. Zo is de regel. Dat bewijs moet wettig en overtuigend zijn. Wettig houdt bijvoorbeeld in dat het niet door marteling is verkregen.
Maar voor mijn gevoel zou dit niet altijd moeten gelden. Bij ontvoeringen en kapingen en bij overvallen met gijzeling liggen de zaak soms anders. Bij kapingen en gijzelingen is het gewoonlijk evident wie de criminelen zijn, en bij ontvoeringen kan dat ook het geval zijn.
In al die gevallen zijn er mensen in handen van de criminelen, en in feite staat de politie/het leger machteloos. In de praktijk lukt het vaak wel om tot een oplossing te komen, maar bij echte criminelen zou het niet moeten werken.
Zo heb ik ooit een krimi gezien, waarbij de politie een ontvoerder had gepakt, maar de ontvoerde niet had gevonden. Die had nog 24 uur te leven, zei de ontvoerder.
Wat doe je dan als politieman?
Eigenlijk is de enige mogelijkheid martelen. Maar dat mag niet, ook niet als je daar het leven van onschuldige slachtoffers mee redt. Al ben ik er van overtuigd dat de politie/het leger het wel doet, zoals in Guantanamo Bay.
Er is iets voor te zeggen, maar je moet wel de oude Chinese regel toevoegen: als je de verkeerde martelt, moet je zelf dezelfde marteling ondergaan.

Geen opmerkingen: