zondag 27 maart 2011

Het lied van de grotten(2)

Onder die titel is het laatste boek van Auel, dat op 29 maart gaat verschijnen. Het is aardig te speculeren over de inhoud. Zoals ik in mijn eerste post over dit onderwerp schreef: de vraag naar de rol van de man bij de voortplanting is interessant. Hoofdpersoon Ayla heeft door hoe het echt zit, maar de rest van mensen denkt daar anders over. Die zien niet echt waarvoor een man nodig is.
Als ze daar achter komen willen mannen niet meer dat hun vrouw sex heeft met een andere man: ze willen niet zorgen voor de kinderen van iemand anders. De nogal vrije moraal bij de Zelandoniers zal dan veranderen in de preutse moraal van later tijden.
Ik ben benieuwt hoe de schrijfster dit aanpakt. Zal Zelandoni, de geestelijke leidster van de Zelandoniers proberen de rol van de man geheim te houden, om dit soort problemen tussen man en vrouw te voorkomen?
Tenzij ze de anticonceptie mogelijkheden die Ayla kent gebruikt om een soort jaren 70 van de vorige eeuw moraal te creeeren. Maar ik denk dat ze dan ver afwijkt van hoe het vroeger echt was.

Geen opmerkingen: