dinsdag 4 augustus 2009

Harry Potter(16). 17 jaar.

In de wereld van de tovenaars wordt men met 17 jaar volwassen. In het geval van Harry Potter verviel op dat moment de magische bescherming die Perkamentus had gecreƫerd, en bij iedere toevenaar verdwijnt het Merk, waarmee tovenarij in de buurt van een minderjarige tovenaar kan worden gedetecteerd. Men krijgt de indruk, dat deze leeftijd een natuurwet is, niet een instelling door het ministerie van Toverkunst.
Maar wanneer iemand 17 jaar wordt is niet evident. Het hangt af van de kalender die je gebruikt. Bij geboorte op dezelfde dag wordt een Moslim op een andere dag 17 dan iemand uit West-Europa, en ook in West-Europa zijn er verschillen: op een gegeven moment werd er overgestapt van de Juliaanse kalender naar de Gregoriaanse kalender. Dat gebeurde niet in elk land op dezelfde dag, en in Nederland ging het per provincie.
Die overstap gaat gepaard met het schrappen van een aantal dagen, meestal 11.
In Rusland was de Juliaanse kalender nog in gebruik tijdens de revolutie van 1918.
In de Juliaanse kalender is een jaar een schrikkeljaar wanneer het jaartal deelbaar is door 4.
In de Gregoriaanse kalender geldt dat niet voor eeuwnummers: die jaren zijn alleen een schrikkeljaar wanneer het jaartal deelbaar is door 400.
1900 is dus een schrikkeljaar volgens de Juliaanse kalender, en niet volgens de Gregoriaanse.
En dus ontstond er toen een dag verschil. Wanneer werden tovenaars, die tussen 1883 en 1900 geboren werden 17 jaar? In Rusland een dag later dan in West-Europa?

Geen opmerkingen: