zondag 12 juli 2009

Boekverbranding in Nederland

Ik dacht altijd dat Nederland een tolerant land was, waar boekverbrandingen niet voorgekomen zijn. Maar dat blijkt een vergissing. Ene Pontiaan van Hattem schreef in 1718 het eerste deel van "De val van 's werelds afgod". Het werd in beslag genomen en verbrand. Hij werd ondersteund door Jacob Roggeveen, jurist en de latere ontdekker van Paaseiland.

1 opmerking:

Ernst zei

Uriƫl da Costa - en zijn opvatting over de ziel

In de Telegraaf van 29 september 1990 stond een klein artikel wat me aandacht trok. Het ging over een beroemd joods boek waarvan men tot nu toe aan nam dat de gehele oplage uit 1624 vernietigd zou zijn. De krant kopte:

Beroemd joods -Amsterdams boek gevonden

Amsterdam, zaterdag
In de Deense Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen is een exemplaar teruggevonden van het boek dat de Portugees - joodse auteur Uriel da Costa in 1624 in Amsterdam publiceerde. Er werd tot nu toe van uitgegaan dat de gehele oplaag van dit beroemde joods -Amsterdamse geschrift was vernietigd.
Da Costa viel in "Onderzoek van de Farizeese Tradities" verschillende leerstellingen van het jodendom van zijn dagen aan, met name die over de onsterfelijkheid van de menselijke ziel.
Zijn tegenstanders klaagden hem aan bij de magistraten van Amsterdam. Deze lieten hem enkele dagen gevangen zetten en vernietigden naar werd gedacht de gehele oplage van het meer dan tweehonderd bladzijden tellende boek. (ANP)