vrijdag 16 januari 2009

Was David een Filistijn(1)? Bathseba(1)

Ik heb een boek geschreven met de titel: Een brief van Achitofel. De inhoud is kort samengevat:

Sallum, een Joodse handelaar, helpt bij de verdediging van Jeruzalem in 70. Hij vindt in een onderaardse gang een kruik met een brief van Achitofel, waarin hij schrijft dat David een Filistijn was, en een stuk waarin 42 argumenten ten gunste van die stelling staan.
Pogingen worden ondernomen hem beide afhandig te maken, en na de val van Jeruzalem dreigt hij als slaaf verkocht te worden. De relatie tussen (orthodoxe) joden en christenen komt aan de orde, gezien vanuit joods perspectief
.

Die 42 argumenten zijn stukjes uit het Oude Testament.
De personen in het boek gaan uit van het Oude Testament, de Tenach als het woord van God, en ze zien de verhalen over David als een correcte beschrijving van wat er ooit gebeurde.

Het eerste stukje dat mij deed twijfelen of het wel zo geweest kan zijn als het werd beschreven, was het verhaal over David en Bathseba. David ziet Bathseba baden, laat haar komen, verleidt haar, en als ze in verwachting blijkt te zijn probeert hij Uria, haar man, bij haar te laten slapen.
Als dat niet lukt, dan schrijft hij een brief aan Joab, dat die Uria in de frontlinie moet zetten, zodat hij zal sneuvelen. En zo gebeurt het.
Wat mij hieraan opviel was het feit dat David een brief schreef. David was een herdersjongen, en die leerden niet schrijven. En uit de geschiedenis weten we, dat als je schrijven niet jong hebt geleerd, je het nooit meer goed onder de knie krijgt. Dus het leek mij onwaarschijnlijk dat David kon schrijven. Of als hij wel kon schrijven kon hij geen herdersjongen geweest zijn, en dus geen zoon van Isaï.

2 opmerkingen:

Ezelhaar zei

Kan het niet dat bedoeld is dat hij een schrijver aan het hof een brief liet schrijven?

Michiel zei

In mijn boek gaan de belangrijkste personen uit van de correctheid van de weergave in de Tenach/OT.
Er zijn vele miljoenen mensen die dat nog steeds doen.
En er staat dat David de brief schreef. Trouwens, het onderwerp was niet zo geschikt om iemand anders de brief te laten schrijven.